Etusivu arrow Arat kissat
Arat kissat PDF Tulosta Sähköposti

Arat kissat

 

Valmistelut ennen kissan kotiin saapumista

Hanki tyhjä pahvilaatikko ja siihen jokin pehmeä makuualusta. Ota reilumpi malli ja käännä : 0se niin, että laatikossa on pieni aukko edessä ja paikka, johon kissa voi halutessaan vetäytyä rauhaan. Aseta hiekkalaatikko ja ruoka-/vesikupit laatikon viereen. Ota pois kaikki matot lattioilta ja kukat ikkunalaudoilta.

 

Kun kissa saapuu

Vedä rullaverhot alas tai verhot kiinni. Kissa, joka on elänyt ulkona ei ole ehkä koskaan nähnyt ikkunaa ja saattaa uskoa, että se pääsee ikkunan läpi ulos. Pahimmassa tapauksessa kissa hyppää ikkunaa päin ja saattaa loukata itsensä. Aseta kuljetuslaatikko/häkki huoneeseen, avaa se ja lähde huoneesta, jotta kissa voi rauhassa ja stressaantumatta tulla ulos häkistä.

 

Alkuaika

Tullessasi huoneeseen kissa todennäköisesti sähisee sinulle, juoksee laatikkoonsa turvaan ja piiloutuu. Puhu kuitenkin koko ajan kissallesi ja anna sen tottua ääneesi. Luo mielellään rutiineja, esim. puhdista ensin hiekkalaatikko ja sen jälkeen lisää ruokaa. Puhu pehmeällä, rauhallisella äänellä äläkä tee mitään nopeita liikkeitä. Mikäli saat katsekontaktin kissan kanssa, muista räpytellä liiallisen hitaasti silmilläsi. Kissankielellä se tarkoittaa, että olet kiltti etkä uhkaa sitä. Kissa kokee suoraan silmiin tuijottamisen aggressiivisena ja haastavana. Älä missään tapauksessa ahdista kissaa nurkkaan vaan vetäydy niin, että kissa voi helposti juosta laatikolleen turvaan. Kissaa ei voi koskaan pakottaa, vaan sen houkutteleminen seurusteluun kanssasi on aina tapahduttava sen ehdoilla. Kun kissa ei pidä sinua enää uhkana, sen luonnollinen uteliasuus saa sen itse kiinnostumaan sinusta.

 

Kun kissa on lopettanut sähisemisen

Ajan kuluessa kissa alkaa tulla uteliaaksi ja kiinnostuu sinusta eikä pakene laatikkonsa turvaan silloinkin kun olet huoneessa. Jos kyseessä on nuori kissa, voit yrittää saada kissan leikkimään kanssasi. Yritä huiskalla, pikkuhiirillä tai varovasti vierittämällä pientä palloa.

 

Ruoka

Useimmat löytökissat syövät mieluiten märkäruokaa eivätkä ymmärrä ”raksujen” päälle. Ne syövät kuitenkin melkein kaikkea. Ne syövät alussa todella paljon – miltei jatkuvasti – koska ne uskovat, että eivät ehkä saa enempää ruokaa pitkään aikaan ja siksi on parasta syödä kaikki mitä tarjotaan. Normaalisti ne rauhoittuvat vähän ajan kuluttua. Alkuaikoina ne syövät vain öisin, kun kaikki muut ovat nukkumassa ja on riittävän rauhallista.

 

Hygienia ja puhtaus

Useimmilla kissoilla, vaikka ovatkin eläneet kauan ulkona, ei ole mitään ongelmia siirtyä käyttämään hiekkalaatikkoa. Onhan hiekkalaatikko lähimpänä kissan luonnollista tapaa ja paikka tehdä tarpeensa. Jos olet poistanut huoneesta kaiken pehmeän materiaalin (matot, lehdet, vaatteet, ym.joita kissa voi erehdyksessä käyttää jätöksensä peittämiseen), niin kissa alkaa käyttää hiekkalaatikkoa jo ensimmäisenä yönä.

 

Kissan silittäminen

Kissan silittämisen voi aloittaa silittämällä sitä varovaisesti selästä sen syödessä. Hipaise sitä hellästi alussa ja harjoita sitä sitten joka päivä silittämällä hieman enemmän. Jonkin ajan kuluttua kissa hoksaa, että silittäminen tuntuu oikeastaan aika hyvältä ja alkaa varovasti pyytää enemmän ja enemmän.

 

Nostamisen harjoittaminen

Kissan harjoittaminen nostamiseen tapahtuu samoin kuin sen harjoittaminen silittämiseen. Aloita alussa vain ottamalla ote kissasta ja sen jälkeen irroita heti. Yritä sen jälkeen nostaa enemmän ja enemmän. Älä koskaan pakota kissaa, vaan anna sen mennä sen niin tahtoessa.

 

Aran kissan saaminen kuljetuslaatikkoon

Tämä on joskus kaikkein vaikeinta, erityisesti kun tarkoitus on stressata kissaa mahdollisimman vähän. Kissa kannattaa totuttaa kuljetuslaatikkoon pitämällä sitä huoneessa ja antamalla kissan pitää sitä makuu- ja turvapaikkana. Se onnistuu vain, jos se tietää, ettei sitä häiritä tai uhata kun se on kuljetuslaatikossa. Silloin usein riittää, että tullessasi paikalle, kissa itse menee laatikkoon. Toinen hyvä tapa (silloin kuin yllä mainittua tapaa ei ole kissalle opetettu) on varustautua tukevien hanskojen ja pyyhkeen/peiton kanssa. Silloin on myös hyvä, jos mukana on toinen ihminen auttamassa. Toinen ihmisistä heittää pyyhkeen/peiton kissan päälle, tarttuu molempiin ja nostaa ne kuljetuslaatikkoon. Toinen pitää laatikkoa valmiina (ovi auki) ja pitää sitä mahdollisimman lähellä, jotta koko toimitus tapahtuisi mahdollisimman nopeasti. Työnnä pyyhe/peitto ja sen sisällä oleva kissa laatikkoon ja sulje ovi. Kun kissa on sisällä laatikossa, se yleensä rauhoittuu suhteellisen nopeasti ja ryömii peiton/pyyhkeen alle piiloon. Silloin voi tarvittaessa pyyhkeen/peiton vetää rauhallisesti ja varovaisesti pois. Tämä on hyväksi todettu tapa toimia, kun esim. on mentävä eläinlääkärille.

 

Kuinka kauan se kestää?

Sopeutuminen on yksilöllistä jokaisella kissalla. Voit olettaa kesyyntymisen vievän vähintään 3-4 kuukautta, joidenkin yksilöiden kanssa jopa kauemmin. Kissat, joilla on ollut koti ja jotka ovat sitten joutuneet kodittomiksi, sopeutuvat useimmiten paljon nopeammin kuin kissat, jotka eivät koskaan ole olleet kotikissoja ja tottuneet ihmisiin.

 

Kaikkein tärkeintä

Kaikkein tärkeintä on, että kissa tuntee, että ”sitä rakastetaan sellaisena kuin se on.” Kuten eläinlääkärini viisaasti sanoi: ”Ne tarvitsevat vain rakkautta.” Kissat ovat erittäin herkkiä mielentiloille ja ne tietävät tarkalleen milloin olet huonolla tuulella. Sen ne vaistoavat jo ovelta.

 

 
Lisää tämä sivu suosikkeihisi