Etusivu arrow Kissan hankkiminen
PDF Tulosta Sähköposti

KISSAN HANKKIMINEN

HARKITSE ENSIN HUOLELLA!

 

Mietitkö kissan hankkimista? Olet oikealla asialla. Kissan omistaminen voi olla uskomattoman antoisaa.

Kun olet hankkimassa itsellesi uutta perheenjäsentä, harkitse asiaa huolella. Lemmikin ottaminen perheenjäseneksi ei saa tapahtua hetken mielijohteesta ja se pitää sisällään vastuun huolehtia uudesta perheenjäsenestä ja sen hyvinvoinnista sen koko elämän ajan – jopa 15-20 vuotta.

Kissa on lemmikkinä sopeutuvainen. Se on itsenäinen, siisti ja suhteellisen helppo hoidettava. Kissat oppivat nopeasti ja kiintyvät perheeseensä ja omaan ”reviiriinsä”. Se on luonnostaan utelias, leikkisä ja hakee kontaktia muihin perheenjäseniin.

Perheenjäsenenä kissa (samoin kuin koirakin) on palkitseva. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet lemmikin alentavan stressihormonien eritystä ja pidentävän elinikää (stressihormonit kuluttavat sydän- ja verenkiertoelimistöä ja siten lyhentävät elinikää). Samoin lemmikin kanssa kasvaneiden lasten on havaittu olevan sosiaalisempia ja vastuullisempia.

Kissan omistajat voivat siis paremmin kuin keskivertoihmiset - he elävät kauemmin, ovat iloisempia ja sopusoinnussa itsensä kanssa - se on tieteellisesti todistettu. Avatessaan kotinsa yhdelle tai useammalle kissalle tarkoittaa viihdyttävää seuraa, tarjoaa rempseät naurut ainakin kerran päivässä, lämpimän ja pehmeä turkin hyväillä, veikeän kumppanin ja vikkelän, sitoutuneen perheenjäsenen. Mutta muista myös, että se tarkoittaa myös suurta vastuuta ja silloin ensin on mietittävä tarkkaan muutamia asioita.

Elinikä

Nähdessään hurmaavan kissanpennun on helppoa tehdä harkitsematon päätös kissan hankkimisesta, mutta muista, että kissa voi elää jopa 20 vuotiaaksi. Yritä siksi miettiä miltä oma elämäsi näyttää 5-10 vuoden kuluttua. Luuletko, että joudut matkustamaan paljon? Tekemään pitkiä työpäiviä? Siinä tapauksessa harkitse päätöstäsi huolella. Sopiiko kissa tulevaisuuden suunnitelmiisi? Oletko valmis ottamaan vastuun toisesta elävästä olennosta seuraavaksi 20 vuodeksi? Jos et pysty epäröimättä vastaamaan - kyllä - luovu mieluummin ajatuksesta.

Alllergiat

Jos et ole täysin varma siitä, ettet sinä tai joku muu perheenjäsenistä ole allerginen kissoille, varmista asia aina etukäteen. Helpoin ja varmin tapa todeta mahdollinen allergia on altistua kissoihin vierailemalla sellaisen ystävän tai sukulaisen luona, jolla on kissa tai kissoja tai ottaa ystävän tai sukulaisen kissa kotiinsa tämän loman tai matkan aikana. Samalla saa sopivasti käytännön kokemusta kissoista ja niiden hoitamisesta. Toinen tapa varmistua asiasta on tekemällä allergiatestit.

Monet vanhemmat päättävät tietämättömyyttään luopua lemmikeistään ennen perheenlisäyksen tuloa. Pelätään, että lapsella saattaa olla mahdollinen allergia eikä lasta ei haluta altistaa. Tosiasissa tutkimukset viittaavat päinvastaiseen. Lemmikki talossa saattaa jopa suojata lasta myös muilta allergioilta.

Onko sinulla aikaa?

Voidakseen hyvin kissa tarvitsee aikaa, huolenpitoa ja massoittain rakkautta. Jos teet täyttä työpäivää ja sinulla on kodin ulkopuolisia harrastuksia useina iltoina viikossa tai sinun on usein matkustettava pois, tulee sinun punnita huolella voitko ylipäänsä hankkia kissaa. Jos et asu aivan tavattoman ahtaasti, saattaa kahden toisilleen seuraa pitävän kissan hankkiminen olla hyvä ajatus. Mutta muista, että kaksikin kissaa tarvitsee aina emäntäänsä/isäntäänsä.

Pikkutarkka ja herkkäuninen?

Kissat ovat eläviä olentoja, jotka - silloin kun ne eivät nuku tai ”meditoi” - kiipeilevät, hyppivät, leikkivät ja tutkimusmatkailevat. Matot ovat harvoin paikoillaan, joskus jotain putoaa lattialle, ikkunoihin ja peileihin ilmestyy kuonon- ja tassunjälkiä, ja niin edelleen. Lasten lailla ne voivat saada joskus aikaan sotkuja. Monet kissat sopeutuvat omistajansa päivärytmiin, mutta ne ovat kuitenkin luonnostaan yöeläimiä ja siksi käyttävät yön pimeät tunnit kaikkea muuta kuin äänettömiin kissatoimiin. Tämä on sinun kissanomistajana ymmärrettävä ja hyväksyttävä.

Kun olet matkoilla

Onko sinulla luotettava henkilö, joka voi hoitaa kissaasi ollessasi matkoilla? Jos ei, sinun on oltavat valmis viemään kissasi vakavasti otettavaan kissahotelliin ja hyväksyttävä sen kustannukset.

Kissankarvat

Kaikilta kissoilta lähtee enemmän tai vähemmän karvoja. Ei vain lattialle, mutta myös huonekaluille, vaatteillesi, sänkyysi ja niin edelleen. Kissan omistajana sinun on asia vain hyväksyttävä. Säännöllinen harjaaminen voi toki osittain hallita ja vähentää irtokarvan määrää.

Terävät kynnet

Kaikki kissat merkitsevät reviiriään teroittamalla kynsiään ja vaikka raapimispuun käytön opettaminen ei ole vaativa tehtävä, voi onnettomuuksia sattua. Sinun on siis pystyttävä kestämään mahdolliset kynsimisen jäljet tapeteissa, huonekaluissa, matoissa ja muissa mahdollisissa paikoissa.

Hiekkalaatikon puhdistaminen

Kissa tekee tarpeensa hiekkalaatikkoon ja ei, se ei tuoksu aina hyvältä ja lisäksi voivat lattiasi ja mattosi tulla hieman sotkuisiksi kissanhiekasta, mutta laatikko pitää aina pitää puhtaana (vähintään kahdesti päivässä) ja sinä omistajana olet vastuussa sen tekemisestä.

Talous

Vaikka kissa on esimerkiksi koiraa edullisempi huollettava, sinun täytyy siitä huolimatta varautua aika moiseen määrään kuluja: hyvälaatuinen (ei supermarketin halpiskama) kissanruoka, kissanhiekka, jokavuotiset rokotukset ja muut mahdolliset käynnit eläinlääkärilla, leluhiiret, vakuutukset ja muut kissanomistamiseen kuuluvat hankinnat maksavat rahaa.

Muuttuvat perhesuhteet

Vaikkei kukaan mielellään halua ajatella, että nykyinen suhde jossa elää loppuisi, pitää sinun juuri nimenomaan ajatella sitä. Mitä kissallesi tapahtuu, jos eroatte? Jos kumpikaan teistä ei hetkeäkään epäröimättä voi ajatella ottavansa kissaa itselleen, harkitse kissan hankkimista vielä kertaalleen. Mitä teet, jos tapaat täydellisen, mutta kissallesi allergisen kumppanin? Voitko edes ajatella luopuvasi kissastasi lapsia saadessasi? Miten aiot toimia noissa tilanteissa?

---------------------------------------------


Oletko OK kaiken edellä mainitun kanssa? Voit silmää räpäyttämättä sanoa, että haluat hankkia itsellesi kissan kaikesta yllämainitusta huolimatta ja ottaa vastuun toisesta elävästä olennosta kunnes kuolema teidät erottaa?

ONNEA!!!, olet todellinen eläinystävä ja kissaihminen.

Silloin olet sinun on tehtävä muutama valinta,

Kotikissa vai rotukissa

Kotikissa (toisinaan myös maatiaiskissa tai eurooppalainen) on yksinkertaisesti kissa ilman rotukirjaa. Rotukissan hankkiminen maksaa huomattavasti enemmän kuin kotikissan. Eräät kissarodut on jalostettu tietynlaisen ulkonäön tai tiettyjen ominaisuuksien vuoksi. Joskus jalostus on valitettavasti mennyt liian pitkälle, esimerkkinä tylppänaamaisten persialaiskissojen vetistävät silmät ja hengitysvaikeudet. Joillakin rotukissoilla on erityisiä luonteenpiirteitä, esimerkiksi siiamilaiskissa ovat erittäin puheliaita, pyhä birma-rotuiset puolestaan rauhallisia ja vahvasti kiintyviä, mutta kaikilla kissoilla, rodusta riippumatta, on omat henkilökohtaiset luonteensa niin, ettei niitä voi kategorisesti luokitella.

Kissanpentu vai täyskasvuinen kissa

Kissanpennut ovat uskomattoman söpöjä, mutta voivat olla aika raskaita hoitaa. Niitä pitää koko ajan kasvattaa ja niiden villeissä leikeissä voi eräskin omistajalleen arvokas taulu tai esine päätyä palasiksi lattialle. Omistajan on oltava myös varuillaan ja muistaa, että kaikki mikä voi olla myös ihmislapsille vaarallista, on myös vaarallista pienelle, uteliaalle kissanpojalle. Kissa kiipeää ja tunkee itsensä myös paikkoihin, johon ihmislapsi ei pääsisi.

Useimmiten pienten lasten perheeseen pentua parempi ratkaisu on täyskasvuinen, pieniin lapsiin jo tottunut ja sosiaalinen kissa. Täysikasvuinen kissa on rauhallisempi ja sillä on, hyvässä ja pahassa, ”valmis persoonallisuus”. Ainakin silloin tietää mitä saa.

Yksi vai useampia

Jos kaikki perheenjäsenet ovat työssä kokopäiväisesti, on kahden kissan hankkimista harkittava vakavasti. Huomaa myös, että on olemassa kissoja, jotka eivät pidä toisista kissoista ja jotka viihtyvät paremmin yksin.

Uros vai naaras?

Uros vai naaras on puhtaasti makuasia. Urosten kastroiminen on hieman halvempaa, mutta muuten kissan sukupuolella ei ole väliä. Myytti siitä että toinen (en muista kumpi) kiintyy ihmiseen toista enemmän, on vain myytti. Jos hankit eri sukupuolen pentuja, sinun on erityisen tarkasti seurattava milloin ne tulevat sukupuolikypsiksi, ettei ei-toivottuja pentuja synny. Jos uros ja naaras ovat sen lisäksi siskoksia, sisäsiittoisuus pahentaa asiaa.

Sisäkissa vai ulkokissa?

Ulkokissa elää vaarallista elämää - se voi joutua yliajetuksi, joutua tappeluun toisten kissojen kanssa, joutua myrkytetyksi, kettu, haukka tai koira voi hyökätä sen kimppuun, ja niin edelleen. Toisaalta, jos asutte maalla kaukana suurista, liikennöidyistä teistä, voitte harkita antaa kissojenne olla ulkona. Se edellyttää ehdottomasti, että kissa on jo asettautunut kodiksi, kiintynyt perheeseensä ja että kissan annetaan asteittain (esim. valjaissa) totuttautua lähiympäristöön. Muista, että kaksi kissaa, jotka ovat eläneet yhdessä, eivät normaalisti lähde toistensa luota. Yksinäiset kissat antavat helpommin periksi uteliaisuudelleen ja tekevät tutkimusmatkoja, joilla joskus eksyvät eivätkä löydä enää kotiin.

Mielestämme on kuitenkin parempi pitää kissaansa pelkästään sisäkissana eikä useimmilla kissoilla ole vaikeuksia sopeutua siihen. Sisäkissa tarvitsee huomiota ja leluja pysyäkseen vireänä, jotakin johon teroittaa kyntensä ja ylipäänsäkin virikkeellisen ympäristön joka antaa mahdollisuuden loikkia, kiipeillä ja mennä piiloon. Kissan elämänlaadun kohentamiseksi voi kissaa myös yrittää opettaa kulkemaan valjaissa. Ehdoton edellytys on, että kissa on ensin totutettu kulkemaan valjaissa ja hihnassa sisätiloissa. Verkkojen asentaminen parvekkeelle, oviin ja ikkunoihin tai suljetun aitauksen rakentaminen on myös miltei välttämätöntä. Muutoin kissa helposti livahtaa ulos tai putoaa ikkunasta ja loukkaantuu. Mahdollisuus avata ikkuna tuulettaakseen tai kesähelteellä ilman pelkoa kissan turvallisuudesta tai karkaamisesta onnistuu vain verkon asennuksella. Merkitse (mikrosiru tai tatuointi) ja leikkaa kissasi sekä huolehdi, että kissallasi on aina yhteystiedoillasi varustettu kaulapanta huolimatta siitä onko kissasi sisä- tai ulkokissa.

Pitkä- vai lyhytkarvainen?

Jos valitset pitkäkarvaisen kissan, sinun on oltava valmis käyttämään aikaa kissan turkin hoitoon useita kertoja viikossa. Kissasi pitäisi harjata joka päivä. Muutoin voi pitkäkarvaisesta kissastasi tulla takkuinen, se voi huonosti ja koko parturointi eläinlääkärillä jää ainoaksi ratkaisu. Myös lyhytkarvainen kissa tarvitsee harjausta muutaman kerran viikossa.

Kesy vai arka?

Luonnollisesti on helpompaa ottaa täysin kesy ja sosiaalinen kissa, mutta jos olet kokenut kissaihminen ja voit ajatella ottavasi huostaasi yhden tai parikin ”arkajalkaa” saat uskomattoman palkitsevan kokemuksen kun ”arkajalkasi” varoen, mutta varmasti, alkaa näyttää luottamustaan ja kiintymystään sinuun. Mikään ei ole yhtä paljon sydäntä pakahduttavaa kuin nuo ensimmäiset arat luottamuksen ja rakkauden osoitukset!

Aran kissan ottaminen vaatii tosin suunnattomasti kärsivällisyyttä ja periksiantamattomuutta, sillä kesyyntyminen voi viedä todella kauan - joskus yli vuoden - ennen kuin mirri tuntee itsensä ja olonsa riittävän turvalliseksi luottaakseen jälleen kaksijalkaiseen. Prosessin aikana voi varmuudella varautua moneen kertaan ottamaan vastaan sähisevän ja epäilevän katin uhkaavat eleet ja katseen ”Älä tule lähemmäs tai...” Silti, sinä päivänä kun kissemissesi lopulta antaa itsensä silitettäväksi, nostettavaksi tai hyppää syliisi, tiedät tarkalleen, että se oli kaiken vaivan arvoista.

-----------------------------------------------------

Kun olet pitkään harkittuasi lopulta tehnyt päätöksen, ei muuta kuin toimeen ja etsimään. Ilmoituksia löytyy lehdistä ja internetistä, kissoja voi kysyä tutuilta ja ystäviltä ja - viimeisenä, vaan ei vähäisempänä vinkkinä - muista tarkastaa eläinsuojeluyhdistykset ja löytöeläinkodit.

Jos sinulla ei ole koskaan ollut kissaa, suosittelemme lämpimästi, että hankit niin paljon tietoja kissoista kun pystyt ennen kissan hankkimista. Osta kissakirjoja, etsi tietoja internetistä, lue kissa- ja lemmikkilehtiä, puhu kissanomistajien kanssa - kaikki ollaksesi mahdollisimman valmistautunut. Onnea matkaan ja muista, että kissasi on täysiarvoinen perheenjäsen monen moneksi vuodeksi!

 

 

 
Lisää tämä sivu suosikkeihisi