Etusivu arrow Kissan hoito-ohjeet
PDF Tulosta Sähköposti

Oletko hankkimassa kissaa?


Kissan hoito-ohjeet


Kissanomistajat voivat paremmin kuin muut ihmiset. He elävät kauemmin ja ovat onnellisempia - se on tieteellisesti todistettu. Avatessasi kotisi yhdelle tai useammalle kissalle, saat viihdyttävää seuraa, lämpimän ja pehmeän turkin hyväiltäväksi, riemukkaat naurut ainakin kerran päivässä sekä vilkkaan, seurallisen perheenjäsenen. Kissat viihtyvät lajitovereittensa kanssa, joten useampi kissa tarjoaa monin verroin riemua ja iloa. Alla seuraa hieman tietoja, vinkkejä ja neuvoja kissan omistamisesta. Ne ovat erityisen tärkeitä sinulle, jolla ei ole ollut kissaa aiemmin.


Kissat ovat - kuten ihmisetkin - yksilöitä omine luonteineen, jotka kaipaavat rakkautta, kunnioitusta ja huolenpitoa. Pidä hyvin huolta kissastasi ja sinulla on ystävä vuosiksi eteenpäin.


Vastuullinen omistaja huolehtii perheenjäsenensä hyvinvoinnista samoin (tai paremminkin) kuin omastaan. Kissa voi hyvin, kun sen tarvitsemat perusasiat ovat kunnossa:


Perusvarustus

  • Hiekkalaatikko, lapio ja kissanhiekkaa.

  • Ruoka- ja vesikuppi (Keraaminen, lasia tai metallia, Älä käytä muovia, muovi kerää bakteereita)

  • Kuivaruokaa ja märkäruokaa (purkki- tai pussiruokaa)

  • Raapimislauta tai raapimis-/kiipeilypuu, mitä korkeampi sitä parempi.

  • Leikkivälineitä (leikkihiiriä, palloja, viuhkoja, ym)

  • Kuljetuslaatikko

  • Harja ja kynsipihdit


Kissan ruoka ja vesi

Kissa on pienpeto, jonka aineenvaihdunta ja ruoansulatus eroaa huomattavasti ihmisestä. Kissa on lihansyöjä, joka tarvitsee päivittäin proteiinia ja rasvaa. Kissan suolisto on huomattavasti ihmisen suolistoa lyhyempi ja tästä syystä kissan ravinnon kuiva-ainepitoisuus on oltava ihmisravintoa korkeampi. Kasvis- ja viljapitoinen ruoka eivät kissalle sovi ja voi aiheuttaa kissalle vakavia sisäelinsairauksia (munuaiset ja maksa). Kissaa ei siis ruokita ”kotiruualla” tai tähteillä.


Kissa ei syö ihmisten tapaan kahta-kolmea suurta ateriaa päivässä, vaan napostelee pieniä annoksia päivän mittaan. Siksi kissalla tulisi olla aina ”raksuja” tai muuta naposteltavaa saatavilla päivän suurempien ”saaliiden” –tuoreen lihan ja purkkiruuan - lisäksi. Kissalla tulee myös aina olla saatavilla raikasta vettä. Terve ja aktiivinen kissa ei koskaan syö itseään ylipainoiseksi.

Ravinnon laatu on kissan terveydelle ja hyvinvoinnille olennaisen tärkeä. Halvimmat ja usein heikkolaatuisimmat kissanruuat sisältävät viljaa, joka aiheuttaa (erityisesti uroskissoille) munuais-. ja virtsakiviä sekä muita munuaisvaivoja, jotka voivat heikentää sen elämän laatua huomattavasti tai jopa aiheuttaa kissasi ennenaikaisen kuoleman.Käyttäytyminen ja viihtyminen

Useimmat kissat ovat hyvin sopeutuvaisia, mutta muutto uuteen kotiin on suuri muutos kissalle. Kissa voi olla alussa epävarma ja arka ja usein kestää useita viikkoja ennen kuin se tuntee olevansa turvassa uudessa kodissaan ja sinun kanssasi. Huomaat kyllä, kun kissa on lopultakin adoptoinut sinut perheenjäseneksi. Muista: Tärkeintä on antaa kissalle sen sopeutumisen vaatima aika ja kaikki seurustelu kissan kanssa on tapahduttava alkuvaiheessa täysin kissan ehdoilla.


Sisäkissa etsii omat piilo- ja lemmikkipaikkansa asunnossa. Ikkunalaudalla istuminen ja ulkomaailman tarkkailu on kissojen lempipuuhaa. Asunnon sisustaminen huonekaluilla niin, että kissalla on riittävästi piilopaikkoja, korkealla sijaitsevia makuu- ja istuinpaikkoja - maisemalla tai ilman - ja mahdollisuus kiipeillä ja tasapainoilla eri tavoin tyydyttää suuren osan kissan luonnollisista perustarpeista.


Kissa tarvitsee perheenjäsenenä myös aikaa, huomiota ja hellyyttä – kuten meistä jokainen. Onnellisella kissalla on perhe, joka käyttää aikaa sen kanssa ja antaa sille huomiotaan ja hellyyttään. Useimmiten kissa kiintyy erityisesti yhteen perheenjäseneen, jolta se hakee turvaa ja jota se suojelee mustasukkaisesti.


Kaikki kissat, mutta erityisesti sisäkissat, voivat hyvin ja nauttivat, kun niitä aktivoidaan. Ota tavaksesi leikkiä kissasi kanssa joka päivä. Perinteisesti suosittuja leikkikaluja ovat tavanomaisesti pienet nahkaiset tai kankaiset leikkihiiret, pienet, kevyet pallot, sulkaviuhkat, jne. Jopa yksinkertaisimmatkin leikkikalut riittävät esim. leivinpaperista puristettu ”rapiseva” pallo, oksa tai narunpätkä. Pahvilaatikko tai kahvallinen paperipussi ovat kissalle jännittäviä leikkipaikkoja - vain mielikuvitus asettaa rajat. Muista toki poistaa kaikki terävät tai kovat osat, osat, joihin kissa voi tarttua kiinni tai jotka voivat irrota ja joutua kissan kurkkuun tai nielemäksi. Älä jätä naruja tai lankoja esiin kun et ole kotona. Kissa voi vahingossa pyörittää narun kaulansa ympärille, joutua paniikkiin ja tukehtua. Pidä aina vessanpöntön kansi alhaalla, sillä kissanpennut voivat helposti pudota sinne ja hukkua. Varsinkin kissanpennut ovat luonnostaan uteliaita ja siksi erityisessä vaarassa.


Kohentaaksesi edelleen kissasi elämänlaatua voit yrittää sen totuttamista valjaissa ja hihnassa kulkemiseen. Kaikki kissat eivät kuitenkaan hyväksy sitä. Muista aina aloittaa harjoittelu sisätiloissa. Parvekkeen voi tai oikeastaan se pitää verkottaa tai rakentaa kissalle verkosta suljettu ulkoiluaitaus. Silloin voi parvekkeen oven pitää huoletta auki lämpiminä päivinä ilman, että tarvitsee pelätä kissan karkaamista tai putoamista. Esimerkiksi kanaverkko sopii tarkoitukseen erinomaisesti. (Katso ohjeet ”Turvallinen parveke”. Muista, että kissa voi kynsillään ja hampaillaan rikkoa muovi- ja hyttysverkot. Näin ne useimmiten myös tekevät. Kissat ovat erinomaisia kiipeilijöitä, joten verkon täytyy olla vahvasti kiinni ja kattoon asti. Ulkoaitauksen oltava myös katettu. Esimerkiksi valokatteesta tehty katto suojaa myös sateelta ja auringolta).


Raapimislauta tai raapimispuu on pakollinen tarvike sisäkissalle, sillä kaikilla kissoilla on vaisto merkitä reviiriään ja asuinympäristöään kynsiään teroittamalla. Osa kissoista on opetettava raapimislaudan käyttöön sohvan tai tapetin sijaan. Ole kärsivällinen, sillä kyseessä on vaistojensa ja luonteensa mukaisesti toimiva terve eläin. Se ei tee mitään sinua kiusatakseen eikä pahuuttaan.


Kissan helliminen on yksi mukavimmista ajankuluista ja sitä pitää tehdä usein. Toki jotkut kissat voivat hetken kuluttua käsittää hellimisesi uhkaavana ja varoittaa sinua kynsin ja hampain - kunnioita sitä. Kissan tarttuessa käteesi kynsin tai hampain, yritä rauhallisesti pitää kätesi paikallaan ja vedä se sitten varovasti pois. Jos alat vetää kättäsi, voi se saada kissan tarttumaan siihen kynsillään ja hampaillaan entistä tiukemmin. Jotkut kissoista voivat myös hellimishetkien aikana napsaista /purra sinua hellästi. Sillä tavoin kissat näyttävät kiintymyksensä ja hellyydenosoituksensa sinua kohtaan.


Kissa näyttää aika selkeästi olemuksellaan, ruumiinkielellään ja ilmeillään kuinka se voi ja mitä se tuntee, joten sinun on hyödyllistä oppia mahdollisimman paljon sen kieltä. Kissan ”sanavarasto” on myös aika laaja ja opit vähitellen mitä kissasi äännähtelyt ja käyttäytyminen tarkoittavat. Toisaalta usein haluaisi ymmärtää KAIKEN mitä se sanovat... ; -)


Kissalla on AINA oltava tarjolla raikasta vettä lasi-, keramiikka tai metallikulhossa. Monet kissat ovat laktoosi-intolerantteja ja saavat maidosta ripulin. Anna sen sijaan luonnonjogurttia ja kermaviiliä. Ripuloivalle kissalle voi tarjota keitettyä turskaa tai seitiä riisiin sekoitettuna. Joskus voivat maitohappobakteerit (esim. kissojen Gefilus ja vastaavat) auttaa.


Kissat syövät mielellään ruohoa, mahdollisesti päästäkseen eroon karvapalloista, joita ne saavat vatsaansa pestessään turkkiaan. Karvapallot aiheuttavat varsinkin pitkäkarvaisille kissoille oksentelua, kun se yrittää päästä karvapalloista eroon oksentamalla. Ruohon entsyymit ja kuidut sulattavat ja kuljettavat karvoja kissan ruuansulatuselimistössä ja helpottavat kissan oloa. Joten kasvata mielellään kissanruohoa matalassa ruukussa kissaasi varten. Siemeniä saa mm. eläinkaupasta. Kissasi voi paremmin, jos ruohoa on saatavilla aina. Myös eläinkaupasta saatava kissanmallas auttaa kissaa sulattamaan karvapalloja.


Kissa arvostaa siisteyttä. Kissalla on oltava käytössään vähintään yksi hiekkalaatikko. Jos sinulla on useampia kissoja tulisi sinulla olla mielellään yksi hiekkalaatikko kissaa kohden. Varmista, että hiekkalaatikkotilan ovi ei mene koskaan kiinni. Paakkuuntuva hiekka on parasta, sillä pissa paakkuuntuu ja on sen jälkeen helposti siivottavissa. Kissa on siisti eläin ja siksi vaatii hiekkalaatikoltaan puhtautta. Likainen ja haiseva laatikko voi aiheuttaa, että kissasi tekee tarpeensa muualle. Kissan hiekkalaatikko tulee tyhjentää kahdesti päivässä ja hiekka tulisi kokonaisuudessaan vaihtaa ja laatikko pestä huolellisesti 2-4 viikon välein.


Jos kissasi alkaa tehdä tarpeensa hiekkalaatikon ulkopuolelle, voi se johtua siitä, että kissa ei jostain syystä viihdy tai ole terve. Syynä voi olla useimmiten stressi, likainen hiekkalaatikko tai sairaus. Älä pakota kissaasi hiekkalaatikkoon, sillä se vain haittaa asiaa. Ota yhteyttä eläinlääkäriin sairauden mahdollisuuden selvittämiseksi, kokeile uutta, toisentyyppistä kissanhiekkaa, vaihda laatikon/laatikoiden sijaintia (etsi mahdollisimman rauhallinen paikka), tai hanki uusi hiekkalaatikko (esim. kannellinen).


HOITO

Kissa täytyy rokottaa kissaruttoa ja -flunssaa vastaan kerran vuodessa. Pyydä samalla eläinlääkäriä tarkastamaan kissasi mahdollinen hammaskivi.


Sisäkissan kynnet voi tarpeen mukaan leikata. Leikkaa ainoastaan aivan uloimmaisin osa kynnestä. Pyydä eläinlääkäriä näyttämään miten kynsien leikkaaminen tehdään oikein. Osa kissoista istuu kiltisti kynsiä leikatessa, kun taas osa vaatii kahta ihmistä tehtävän suorittamiseen - yksi joka pitää kissaa ja toinen leikkaa.


Anna sisäkissallesi matolääkettä vain, jos se näyttää matoinfektion oireita. Kissallasi saattaa olla matoinfektiä, jos sen turkki on muuttunut kiillottomaksi, kuivaksi ja karkeaksi, huomaat että kissaltasi lähtee paljon karvoja, kissa on laihtunut tai ruoka ei jostain syystä maistu kissallesi yhtä hyvin kun ennen. Sisäkissa kannattaa madottaa kaksi kertaa vuodessa. Luonnossa loismatojen munia on yleisesti maassa ja mullassa. Ne kulkeutuvat ihmisten kengissä sisään ja kissa saa ne sitten elimistöönsä pestessään turkkiaan. Lisäksi kissa saa matoja keittämättömässä järvikalasta. Ulkokissa tai ulkoileva kissa kannattaa madottaa säännöllisesti 3-4 kertaa vuodessa. Esim. ’Drontal’, ’Sepantel’ (lihanmakuinen ja siksi kissa hyväksyy sen helpommin) tai ’Axilur’ matolääke (3 pvä:n kuuri)


Kissasi voi sairastua tai joutua onnettomuuteen ja silloin eläinlääkärikuluista voi tulla mittavia. Voit siksi vakuuttaa kissasi eläinlääkärikulujen varalta. Vakuutus maksaa noin 60 euroa vuodessa. Omavastuu ja korvaussummat vaihtelevat, joten vakuutusyhtiöitä ja niiden ehtoja kannattaa verrata. Osa vakuutusyhtiöistä ei vakuuta ollenkaan kissoja, osa ei vakuuta vanhoja kissoja ja osa vaatii vakuutusta varten eläinlääkärin terveystodistuksen.


Kaikilta kissoilta lähtee enemmän tai vähemmän karvoja. Niitä ei löydy vain lattialta ja matoista, vaan huonekaluista, vaatteista ja sängystä. Joka paikasta. Kissanomistajana sinun on vain hyväksyttävä asia. Karvanlähtöä voi tosin vähentää säännöllisellä harjaamisella. Pitkäkarvaisten kissojen turkki vaatii harjausta usean kerran viikossa, mielellään päivittäin, jotta se ei takkuuntuisi. Toisaalta säännöllinen harjaus tekee kissan turkille hyvää. Suurin osa kissoista tottuu harjaamiseen ja alkaa nauttia siitä. Harjattu kissa ei niele yhtä paljon karvoja pestäessään itseään. Harjaamalla saat myös helposti kuolleet ja irronneet karvat siististi pois ja kissasi saa upean kiiltävän turkin.VAARAT

Avoimet parvekkeet ja ikkunat ovat kissalle usein voittamaton houkutus ja se saattaa koitua sen kohtaloksi. Kissoja putoaa päivittäin ikkunoista ja parvekkeilta ja loukkaantuu, joskus kuolettavasti. Varsinkin nuoret, uteliaat kissat, jotka ovat kiinnostuneet kaikista uusista asioista, ovat suuressa vaarassa. Kissat ovat halutessaan nokkelia ja älykkäitä. Ne osaavat jopa avata ikkunoiden sulkijoita ja ovia ja onnistuvat puikahtamaan uskomattoman pienistä raoista. Ole varovainen ja muista aina sulkea kaikki ovet ja ikkunat lähtiessäsi pois kotoa ja jättäessäsi kissasi yksin kotiin, jos sinulla ei ole verkkoja ikkunoissa tai verkotettua/lasitettua parveketta.


Kissat ovat uteliaita eläimiä ja joskus vaistot ottavat vallan. Muista, että se mikä on lapselle vaarallista on useimmiten vaarallista myös kissallesi. Vaaroihin kuuluvat esimerkiksi kuumat liedet, kiehuva vesi, lääkkeet, puhdistusaineet, muovipussit, neulat, narut ,kuminauhat, hiuspannat, langat, sähköjohdot, kynttilät sekä jotkut tavanomaiset kukat ja kasvit (esim. joulutähti ja pääsiäislilja ovat hyvin myrkyllisiä kissoille). Älä unohda että kissat, erityisesti kissanpennut, pystyvät kiipeämään ja tunkemaan itsensä pieniin paikkoihin ja rakoihin joihin lapset eivät pääse.


Kissat ovat älykkäitä eläimiä ja oppivat halutessaan muun muassa avaamaan ovia ja kaappeja.


MUUTA

Kissan hankkiminen merkitsee suuren vastuun ottamista ja seuraavana muutamia lisäasioita mietittäväksi:


Huolehdi, että sinulla on joku joka voi huolehtia kissastasi lomasi aikana tai varaudu jättämään se hyvämaineiseen kissahoitolaan.


Rokota kissasi vuosittain kissaflunssaa ja kissaruttoa vastaan.


Leikkaa kissasi heti sen tultua sukukypsäksi, Kissa saavuttaa sukukypsyyden viimeistään 8-10 kuukautta vanhana, jotkut yksilöt ovat sukukypsiä jo 5-6 kuukauden vanhoita. Ethän halua olla osallisena tuomaan maailmaan lisää ei-toivottuja kissalapsia? Sukukypsinä uroskissat – ja vähemmässä määrin myös naaraat - alkavat, hormooniensa villitseminä merkitä virtsallaan reviiriään ja niiden pissa muuttuu erittäin vahvan ja ikävän hajuiseksi. Kokemuksestamme voimme kertoa, että kenestäkään ei ole myöskään kovin hauskaa kuunnella kissaneidon kiimaista mouruamista ”sulhasen perään.”


Merkitse (mikrosiru tai tatuointi)kissasi, vaikka pitäisit sen aina sisällä. Totuta kissasi pitämään aina kaulapantaa, jossa on selvästi merkitty yhteystietosi. Kissa on todella nopea liikkeissään ja voi karata silmänräpäyksessä mahdollisuuden tullessa. Koirista miltei kaikki karkurit palautetaan kotiin, koska niillä on miltei poikkeuksetta kaulapannat. Karanneista ja löydetyistä kissoista vain 5-10 % löytää tiensä kotiin ja yleensä vain ne, joilla on kaulapanta ja yhteystiedot. Ota vastuusi ja hoida asia välittömästi. Kissa tottuu pantaan nopeasti eikä se haittaa sitä.


Kissanpentua ei saa koskaan erottaa emostaan ennen kuin se on vähintään 12 viikkoa vanha (Lue kissanpentu tulee kotiin).


Tässä oli lyhyesti perusasioita kissanomistajana olemisesta. Suosittelemme, että ennen kissan hankkimista kotiin, hankit mahdollisimman paljon tietoja lemmikistäsi esim. kirjoista, internetistä, toisilta kissaihmisiltä, eläinlääkäriltä, jne.


Kissan omistaminen vaatii kärsivällisyyttä, empatiaa, rakkautta ja huolenpitoa ja ennen kaikkea vastuuta lemmikin elämästä ja hyvinvoinnista. Toisaalta, se on monin verroin palkitsevaa ja mielenkiintoinen puuhaa, juuri sen takia kissanomistajat elävät pidempään ja ovat keskivertokansalaisia onnellisempia :)

 

 
Lisää tämä sivu suosikkeihisi