Etusivu arrow Kissan terveydenhoito
Kissan terveydenhoito PDF Tulosta Sähköposti

Kissan terveydenhoito

Kissa, samoin kuin ihminenkin, voi sairastua. Ensisijassa kissan terveydenhoito painottuu sen yleisen terveyden parantamiseen ja sairauksien ennaltaehkäisemiseen.

 

Rokotukset

 

Kissat tulee aina rokottaa. Kissojen tultua kolmikuukausiksi ne tulee rokottaa kissojen kolmoisrokotteella (antaa vastustukyvyn kissaflunssaa, kissaruttoa ja kissojen hiviä vastaan) sekä antaa vesikauhu- (rabies) ja echinokokkirokotukset. Rokotukset tulee uusia noin vuoden välein.

 

Madotus

 

Kissat ovat erityisen alttiita loismadoille ja niiden aiheuttamille infektioille. Koska kissat pitävät turkkinsa puhtaana nuolemalla, ne saavat sisäkissoinakin helposti kengissä ulkoa tulevan mullan mukana loismatotartunnan. Siksi sisäkissat on madotettava vähintään kerran vuodessa ja ulkona (valjaissa tai tarhassa) oleskelevat kissa 3-6 kuukauden välein. Normaalisti loismatoinfektio näkyy elottomana turkkina, laihtumisena ja karvan lähtönä. Madot voivat aiheuttaa kissalle jopa pahan sisäelininfektion ja aiheuttaa sen kuoleman. Vastuullinen omistaja huolehtii lemmikkinsä säännöllisestä madottamisesta.

 

Korvapunkit, punkit ja muut loiset

 

Kissassa viihtyvät myös muut loiseliöt kuten korvapunkit, punkit ja kirput. Säännöllisellä ennaltaehkäisevällä lääkitykselle voidaan vähentää loiseläintartuntariskiä.

 

Hampaitten hoito

 

Myös kissojen hampaita täytyy hoitaa. Kissat saavat ihmisten tavoin hammaskiveä, joka on hyvä tarkistuttaa ja tarvittaessa poistattaa vuosittaisen eläinlääkärin tarkastuksen yhteydessä.

 

Sterilointi/kastrointi ja merkintä

 

Kissat tulee aina leikata (tyttökissat steriloidaan poistamalla niiltä nukutuksessa kohtu ja munasarjat; poikakissoilta katkaistaan siemenjohtimet ja/tai poistetaan kivekset) ellei niitä erityistapauksessa aiota käyttää siitokseen. Leikkaaminen on vastuullista toimintaa, koska leikkaamattomina karanneet ja hylätyt kissa lisääntyvät rajoittamattomasti.

 

Kissat leikataan normaalisti hieman alle vuoden ikäisinä (tytöillä juuri ennen ensimmäistä kiimaa ja pojilla niiden alkaessa ”merkata” reviiriään). Leikkauksella on myös muita positiivisia vaikutuksia. Leikattujen kissojen sukuhormonien tuotanto pysähtyy ja ne useimmiten elävät leikkaamattomia lajitovereitaan kauemmin. Ihmisille käsittämättömät ja siksi ärsyttävät ”merkkaus- ja kiimaongelmat” jäävät pois ja kissoista tulee myös rauhallisempia ja sosiaalisempia reviirin puolustamisen tärkeyden vähetessä.

 

Sairastuminen tai loukkaantuminen

 

Ennaltaehkäisevästä terveydenhoidosta huolimatta, kissa voi silti sairastua tai se voi joutua onnettomuuteen. Kissa on ihmistä hankalampi potilas siinä, ettei se voi itse kertoa olevansa sairas. Siksi vastuullinen omistaja seuraa tarkkaavaisesti kissan ulkonäköä, käyttäytymistä, aktiivisuutta, liikkumista, ruokahalua ja ulostamista, havaitakseen pienemmätkin muutokset. Katso oheisia linkkejä ja dokumentteja, joihin on koottu tietoja yleisimmistä kissojen sairauksista ja niiden oireista, jotta voit tunnistaa ne ajoissa.

 

Onnettomuustapauksissa tutki nopeasti vamman laatu. Putoamis- ja auto-onnettomuuksissa kissa voi päälle päin näyttää vahingoittumattomalta, mutta sillä voi olla vakavia sisäisiä vammoja ja verenvuotoja. Vakavissa tapauksissa kannattaa aina käydä eläinlääkärillä.

 

Valitse ja tutustu kissasi eläinlääkäriin ennakolta. Yleisohjeena kehotamme aina suosimaan eläinlääkäriä, jolla on itsellään kissa ja joka on nimenomaan erikoistunut kissoihin ja niiden sairauksiin.

 

 

 
Lisää tämä sivu suosikkeihisi