Etusivu arrow Luovutusehdot ja sopimus
PDF Tulosta Sähköposti

LUOVUTUSEHDOT JA -SOPIMUS

 

Joka vuosi joutuu suuri joukko kissoja kodittomaksi. Osalla ei ole koskaan ollut kotia, ne ovat syntyneet kodittomina. Osa on hylätty ja osa joutuu kodittomaksi isännän tai emännän kuollessa, erotessa tai muuttaessa. Jotkut näistä kissoista, enemmän tai vähemmän traumaattisella tavalla, päätyy meille. Voimme myös joskus auttaa kissojen uudelleensijoittamistapauksissa, esimerkiksi allergian tai ulkomaille muuton johdosta. Yhdistyksemme yksi päätehtävistä on sijoittaa nämä kissat uusiin, pysyviin, turvallisiin ja rakastaviin koteihin.


Sääntömme

Luovutamme kissoja vain SISÄKISSOIKSI. Siihen on monta hyvää syytä, mutta tärkeimpänä se, että nämä kissat ovat jo kertaalleen joutuneet pulaan emmekä halua, että ne kokevat saman kohtalon uudelleen. Lisäksi ulkona on kissoille moninkertaisesti enemmän vaaroja kuin sisällä. Sisäkissana oleminen ei tarkoita sitä, ettei kissa saa koskaan tuntea auringon lämpöä turkissaan eikä saa haistella raitista ilmaa. Kissa pystytään, aloittamalla jo varhain sen ollessa pieni, totuttamaan kulkemaan valjaissa ja hihnassa. Kissalle voi rakentaa ulkotarhan ja parveke on helppo verkottaa. (katso Tee se itse osio)

Verkotettua ovea ja ikkunaa voi pitää auki huoletta auki raittiin ilman ja auringon vuoksi ilman, että kissa karkaa tai se loukkaantuu pudotessaan.

Joissain tapauksissa teemme poikkeuksen tästä säännöstä: esimerkiksi kissa, joka on jo aikaisemmin tottunut pääsemään ulos ja näyttää selkeästi voivansa huonosti jos sitä pidetään koko ajan sisällä, voidaan luovuttaa ulkokissaksi. Sääntönä on silloin, että uusi koti sijaitsee maalla, rauhallisessa paikassa kaukana suurista teistä ja autoliikenteestä. Kissaa ei tietenkään saa jättää ulos oman onnensa nojaan. Jos mielestämme tietyn kissan on päästävä kulkemaan ulkona, kerrotaan siitä erityisesti kotisivun ilmoituksessa ja yhdistyksemme edustajan toimesta.

Sääntö, jota EMME RIKO on, ettemme luovuta koskaan kissanpentua yksinäiseksi kissaksi. Toisin sanoen, kotiin, jossa ei ole toista kissaa jo entuudestaan. (Kissanpennuksi luemme kissat, jotka ovat 7 kuukautta vanhoja tai nuorempia). Olemme sitä mieltä ja täysin vakuuttuneita, ettei kissanpentua ole tarkoitettu elämään yksin tässä iässä koska sen sosiaalinen kehitys on vielä kesken eikä yksinäinen kissanpentu opi yksin käyttäytymään kissalle luonnollisella tavalla. Kissanpennut tarvitsevan lisäksi valtavasti virikkeitä ja leikkiä. Se on niiden tapa oppia. Valitettavasti kokemus on osoittanut, että ihmisillä ei ole riittävästi aikaa leikkiä (pitkät päivät töissä ja koulussa) eikä ihminen ole – monesta muusta hyvästä ominaisuudestaan huolimatta – kissalle yhtä kiva ja jännittävä leikkikaveri kuin sen oma lajitoveri. Tästä syystä luovutamme pentuja vain pareittain samaan kotiin tai toisen kissan kaveriksi. Pyrimme myös aina siihen, että saman pentueen pennut pääsisivät samaan kotiin. Se takaa, että kissat viihtyvät yhdessä ja ne sopeutuvat uusiin olosuhteisiin nopeammin. Tämä on sekä pentujen, että uuden kodin etu.

Emme myöskään mielellään luovuta kissaa/kissoja kotiin, jossa on alle 6 vuotiaita lapsia. Asiasta voi toki keskustella, jos kyseessä olevalla lapsella on jo aiempaa kokemusta kissoista. Se riippuu myös hieman millaisesta kissasta on kysymys. Emme myöskään luovuta nuoria kissoja vanhemmille ihmisille (yli 63 vuotiaille), sillä kissa voi hyvinkin elää 15-20 vuotiaaksi, vaan sellaisessa tapauksessa tarjoamme mielellään viisi vuotiasta tai siitä vanhempaa kissaa uudeksi perheenjäseneksi ja kumppaniksi. Uuden omistajan iästä riippumatta, täytyy tämän tai jonkun toisen talouteen kuuluvan henkilön, ongelmitta pystyä suoriutumaan kissanomistajan käytännön askarista; hiekkalaatikon puhdistamisesta, kissan kuljettamisesta eläinlääkärille tai sen lääkitsemisesta ja madottamisesta. Emme luovuta kissoja pysyviin koteihin, missä on neliöitä alle 30 m2. Kissat tarvitsevat liikkumatilaa, virikkeitä ja aktiviteettejä. Lopuksi, jos uudessa kodissa on entuudestaan kissa, on sen oltava myös ennalta rokotettu.

 

NÄIN SE TOIMII:

1. Yhteydenotto

Ilmoitat mielenkiinnostasi kissaa kohtaan sähköpostilla ( Tämä sähköpostiosoite on suojattu roskapostia vastaan, aseta javascripttuki päälle nähdäksesi osoitteen. ). Kerrot itsestäsi, millaisen kodin voit kissalle tarjota, kokemuksestasi kissojen hoidosta, millainen elämäntilanne sinulla on, jotta voimme varmistua, että olet etsimämme vastuullinen omistaja ja liikkeellä tositarkoituksella. Samalla varmistamme, että sekä sinä että kissa, josta olet kiinnostunut sovitte yhteen. Jos selkeä yhteensopivuus löytyy, yhdistyksemme ottaa yhteyttä hoitokotiin, sopii vierailuajan ja ottaa sinuun yhteyttä sopiakseen milloin voit käydä tutustumassa kissaan.


2. Vierailu ja tutustuminen

Kissat, kuten ihmisetkin, ovat aina yksilöitä omine luonteen piirteineen. Jotta sinä ja me molemmat olisimme varmoja siitä, että viihdytte yhdessä seuraava pätee:

Haluamme, että sinä ja kissa tutustutte toisiinne ennen kuin lopullinen päätös kissa hankinnasta ja luovuttamisesta tehdään. Tämä tapahtuu henkilökohtaisen vierailun kautta. Arkojen kissojen tapauksessa, yhdistyksemme tuo kissan sinulle tavattavaksi. Muissa tapauksissa sovi vierailuista yhdistyksemme edustajan ja hoitokodin hoitajan kanssa. Vierailun jälkeen pyydämme sinua vielä harkitsemaan päätöstäsi yhden vuorokauden ajan. Tämä siksi, että olisit varma päätöksestäsi eikä se johdu pelkästään hetken innostuksesta vaan vakaasta ja vastuullisesta harkinnasta. Samoin myös me harkitsemme tapaamisemme jälkeen sopivuuttasi kyseisen kissan uudeksi emännäksi/isännäksi. Joskus joudumme sanomaan ei, vaikka olisitkin halukas ottamaan kyseisen kissan omaksesi. Se ei tarkoita, että olisit huono ihminen tai muutoin sopimaton kissan uudeksi omistajaksi, vaan yksinkertaisesti sitä, että emme usko, että kyseinen kissa olisi juuri se oikea ja sopivin lemmikki hoitoosi. Tunnemme kissan ja sen luonteen ja haluamme, että oikea ihminen ja kissa löytävät toisensa.


3. Toimitus

Kun kissa on valmis lähtemään uuteen kotiin, se on rokotettu, täysi-ikäinen kissa on leikattu ja mahdolliset lääkekuurit on otettu, otamme yhteyttä sinuun sopiaksemme kissan toimituksesta kotiisi. Kyseessä ei ole armeijamainen tupa-, kaappi- ja siisteystarkastus, mutta joissain tapauksissa on valitettavasti vasta tässä vaiheessa ilmennyt, että uusi koti ei ole kissalle sovelias.

Jos kodissa on kissa jo entuudestaan, voi olla eduksi, että kokenut ja kissoja käsittelemään tottunut ihminen on paikalla ensimmäisen kohtaamisen aikana. Yhdistyksemme jäsenet ovat kokeneita ja he antavat neuvoja siitä, miten kissojen tottumista toisiinsa voi helpottaa ja kuinka kissoja tulisi hoitaa. Annamme myös muita kissaihmiselle tärkeitä neuvoja ja vinkkejä. Toimitamme kissat 100 kilometrin säteelle Helsingistä (sovittaessa kauemmaskin).


4. Luovutussopimus

Kissaa toimitettaessa solmitaan vastaanottajan ja Pelastetaan Kissat 24 ry:n välillä kirjallinen ja lainvoimainen sopimus, jossa vastaanottaja sitoutuu hoitamaan kissaa huolella ja vastuullisesti sekä huolehtimaan sen tarpeista ja hyvinvoinnista.

Ennen kuin luovutamme kissan, haluamme tuntea juuri sinut, motivaatiosi kissan hankkimiseen ja hoitamiseen sekä elämäntilanteesi ja –tapasi.

Tunnemme kokemuksesta kissat, niiden tarpeet ja käyttäytymisen – erityisesti hoidossa olleitten yksilöidemme kohdalla – ja yritämme aina löytää kodin, jossa sekä omistajat että kissa ovat tyytyväisiä. Meillä on myöskin rohkeutta sanoa, jos mielestämme kissan hankkiminen ei ole riittävästi harkittu, tai kissaa hankkimassa oleva henkilö ei täysin ymmärrä mihin on sitoutumassa tai hänellä ei ole realistista kuvaa tai todellisia edellytyksiä kissan hoitamiseen.

Kissan mukana seuraa aina sen oma eläinlääkärin rokotus- ja terveyskirja. Voit aina ottaa yhteyttä meihin mikäli ongelmia ilmaantuu tai sinulla on kysymyksiä kissoista ja niiden hoidosta. Lisäturvallisuuden takaa se, että yhdistyksemme ottaa huolehtiakseen kissasta jos esimerkiksi joudut luopumaan siitä yllättävän allergian, ulkomaille muuton tai eron takia tai tapauksessa, etteivät nykyinen ja uusi kissasi riittävistä toimenpiteistä ja ajasta huolimatta hyväksy toisiaan. (Kissat hyväksyvät miltei poikkeuksetta lajitoverinsa, vaikka alussa saattaa reviiriään ja oikeuksiaan puolustavien kissojen yhteenotot olla erittäin rajuja. Välttämätöntä yhteenottoa voi huomattavasti vähentää antamalla kissojen vähittäin ja ajan kanssa tutustua toisiinsa ja tarjoamalla niille mahdollisuuden omaan turvalliseen alueeseen).

Linkki - luovutussopimus

 

Kissan kustannuskulut

Yhdistyksemme rokottaa ja madottaa kaikki kissat. Lisäksi kaikki aikuiset kissat leikataan ennen luovuttamista. Osa kissoista vaatii huomattavasti kalliimpia toimenpiteitä (kuten esimerkiksi sairaanhoito ja lääkintä, arkojen kissojen kesyttäminen ja sosiaalistaminen). Siitä syystä ja osaltaan kattaaksemme yhdistyksemme toimintakulut (kuten kissanruoan, -hiekan ja lääkkeiden hankinta) pyydämme rokotetusta, madotetusta, mikrosirutetusta kissasta 110-150 euron kulukorvauksen. Leikatusta, rokotetusta, madotetusta, mikrosirutetusta kissasta 120-150 euron kulukorvauksen.Todellisuudessa yhden kissan rehabilitointi voi tulla maksamaan yhdistykselle huomattavasti enemmän. Kokonaissumma koostuu erilaisista muista toimenpiteistä, kuten ulkoloishäätö, rokotukset, heisimadotus, tunnistussiru, kissojen kolmoisrokote, sterilointi/kastrointi, tarvittaessa FiV ja FeLV testit, leikkaukset, veritestit, röntgenkuvat ja niin edelleen ja ne vaihtelevat kissakohtaisesti tilanteen, tarpeen, ja kissan ikäarvioin ja terveyden mukaan. Muita kustannuksia kertyy sijaiskodeille sillä usein kissat saavat useamman sisäloishäädön, antibioottikuurin, silmätulehduslääkityksen, korvatulehduslääkityksen, ym. lääkitystä yksilöllisen tarpeen mukaan. (Yhdistyksen jäsenet ja sijaiskodit kattavat suurimmalta osin nämä kustannukset omista varoistaan).

Muista myös, että kissan hoitaminen ja siitä huolehtiminen maksaa. Alkuinvestointien (hiekkalaatikko, ruokakupit, kaulapanta, lelut, raapimispuu ja mahdollinen leikkaus pentujen tapauksessa) alkuinvestoinnin lisäksi sinun täytyy budjetoida noin 2-3 euroa per päivä kissan ravintoon, -hiekkaan ja eläinlääkärikäynteihin sekä rokotuksiin.

 

 
Lisää tämä sivu suosikkeihisi